La Muixeranga, Patrimoni de la Humanitat

El passat dilluns 28 de Novembre, la UNESCO va declarar la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Aquesta decisió la ha pres el congrés intergovernamental de la UNESCO reunit a Bali, que ha ressaltat el valor cultural i històric d’aquesta festa, que ha sigut retransmesa de generació en generació pel habitants del poble i respectant les tradicions de la festa original (indumentària feta a mà, processons, balls, etc.). La Festa té l’origen en el segle XIII, es celebra cada 7 i 8 de setembre, s’inclouen peces teatrals, processos i balls antics, com els tornejants, els bastonets, la carxofa o els pastorets, entre els que destaca la Muixeranga.

La Muixeranga és un conjunt de figures plàstiques compost per torres humanes i altres representacions, que son acompanyades per balls i cançons, tocades amb dolçaina i tabal que li dona eixe so tant característic. Antigament la Muixeranga era coneguda como “Ball de valencians” i té una gran relació amb el “castells” que es celebren a Catalunya, encara que ninguna és una derivació de l’altra, sinó ambdues provenen de celebracions morisques més antigues. La Muixeranga més famosa és la d’Algemesí, però es celebren molt més al voltant de tot el País Valencià, ja que és una distinció cultural dels valencians molt representada i celebrada.

La Muixeranga va jugar un paper molt important en la transició democràtica, ja que es va convertir en una espècie de himne no oficial de un sector de la societat valenciana que reclamava el seu so com a himne del País Valencià.

Però pareix que una de les festes, pel seu valor cultural, més reconegudes encara no està del tot normalitzada en la vida pública valenciana, ja que com es pot veure en aquesta noticia (es prohibeix tocar la Muixeranga en el cementeri de València, en memòria de les víctimes del franquisme), n’hi ha sectors de la societat valenciana que no els agrada aquestes representacions de trets culturals propis. Pareix que el patrimoni cultural valencià es mes fàcil que fos reconegut a nivell mundial, que pels propis valencians.

El passat dia 8 de Desembre, es va celebrar a Algemesí una representació especial de la Festa de la Mare de Déu de la Salut, en commemoració amb la seua distinció com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Per Javier S-M

Enllaços d’interès:

Pàgina web Muixeranga

Pàgina web Nova Muixeranga

Anuncios

1 comentario

Archivado bajo Actualidad, Agenda cultural

Una respuesta a “La Muixeranga, Patrimoni de la Humanitat

  1. isidoro

    debemos recordar que durante una época de la transición los partidarios de la democracia pedían para la Moixaranga la consideración de himne del Poble en contra del per ofrenar…..
    Eso todavia dura en los actuales rectores de la politica valencian y por ende de sus acolitos en la direccion de Canal Nuevo.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s